Suntem specializati in aplicarea legii darii in plata pentru bunurile imobile

Intrebari frecvente

0755.774.534
Cui se aplica legea?
Darea in plata se aplica consumatorilor care au luat un imprumut de la o banca sau de la IFN (institutie financiara nebancara), chiar daca a fost cedat contractul unei societati de recuperare creante.

NU se aplica celor care au achizitionat un imobil prin Programul “Prima Casa”.

Pentru a putea fi aplicata procedura darii in plata, contractul dumneavoastra de credit trebuie sa fie in derulare sau sa fi fost incheiat dupa intrarea in vigoare a legii.
Care sunt conditiile legii?
 • Creditorul trebuie sa fie fie o banca, fie o IFN (institutie financiara nebancara), fie un cesionar al creantei (de ex., o societate de recuperare creante care a preluat datoria).

 • Debitorul (dumneavoastra) trebuie sa fie un consumator persoana fizica. Asadar, daca ati obtinut imprumutul pe firma dumneavoastra, nu veti putea beneficia de legea darii in plata.

 • Suma imprumutata nu depaseste 250.000 euro.

 • Scopul imprumutului a fost achizitionarea, construirea, extinderea, modernizarea, amenajarea ori reabilitarea unui imobil cu destinatie de locuinta (apartament sau casa) SAU indiferent de scopul imprumutului, acesta este garantat cu unul sau mai multe imobile cu destinatie de locuinta.

 • Consumatorul nu a fost condamnat printr-o hotarare definitiva pentru infractiuni in legatura cu creditul pentru care se solicita aplicarea legii darii.
 • Care este procedura?
 • Notificarea bancii – prin intermediul unui executor judecatoresc, al unui avocat sau al unui notar public, veti notifica banca in sensul ca doriti sa ii transmiteti proprietatea asupra imobilului cu care ati garantat creditul pentru a va stinge datoria; vor fi indicate, de asemenea, conditiile de admisibilitate de la punctul 2 de mai sus, alaturi de un interval orar, in 2 zile diferite, in care sa aiba loc convocarea la notar (propus de dumneavoastra) a reprezentantului bancii pentru a incheia contractul de preluare a proprietatii imobilului..

  Notificarea de dare in plata nu va fi facuta in judetul unde se afla imobilul, ci la sediul central al bancii/IFN-ului/cesionarului – cel mentionat in Registrul Comertului – avand in vedere ca sucursalele nu au personalitate juridica si ca actul de dare in plata incheiat la notar se va incheia cu entitatea-mama, ci nu cu sucursala, evitand astfel un motiv de contestatie din partea bancii..

 • Prima dintre cele 2 zile de convocare la notar trebuie stabilita la cel putin 30 de zile din momentul notificarii, perioada in care se suspenda orice plata sau procedura demarata de banca sau de o societate de recuperare creante impotriva dumneavoastra ori a bunurilor dumneavoastra..

 • Cu cel putin 3 zile inainte de prima zi de convocare la notar, atat dumneavoastra, cat si banca va trebui sa trimiteti notarului informatiile si inscrisurile necesare pentru incheierea actului de dare in plata..

 • La notar se va incheia actul de dare in plata prin care veti transmite proprietatea asupra imobilului catre banca, eliberandu-va astfel de orice datorie.

 • Pentru situatia in care banca fie contesta indeplinirea conditiilor de la punctul 2 de mai sus, fie refuza nejustificat derularea procedurii darii in plata, vedeti punctul 4 de mai jos..
 • Ce poate face banca?
  Banca are 3 optiuni. Vi le vom prezenta mai jos, alaturi de actiunile pe care trebuie sa le intreprindeti dumneavoastra in fiecare situatie. Va reamintim ca pe intreg parcursul procedurii darii in plata, dumneavoastra nu va trebui sa faceti nicio plata catre banca si nu va trebui sa va conformati niciunei procedure demarate de banca impotriva dumneavoastra (ex. executare silita).

  1) CONFORMARE – Daca banca este de acord cu procedura darii in plata, aceasta se va desfasura pe cale amiabila, urmand ca in aproximativ 30 de zile sa ia sfarsit procedura, in fata notarului, cand se va incheia actul de dare in plata.

  2) CONTESTARE – Contestatia bancii priveste conditiile de admisibilitate de la punctul 2 de mai sus. In cel mult 10 zile de la primirea notificarii ce cuprinde conditiile de admisibilitate, banca poate contesta cererea (notificarea) dumneavoastra in fata instantei, pe motivul neindeplinirii tuturor conditiilor de admisibilitate.

  Daca hotararea pronuntata de instanta nu este una favorabila dumneavoastra, puteti depune apel in cel mult 15 zile lucratoare de la comunicare. Daca hotararea finala va fi favorabila bancii, situatia in care va veti regasi va fi aceeasi precum inainte de a demara procedura darii in plata. In schimb, daca hotararea finala va fi favorabila dumneavoastra, reprezentantul bancii va trebui sa se prezinte la notar in cel mult 10 zile de la data respingerii definitive a contestatiei.

  3) REFUZ – Daca banca nu da curs invitatiei de a se prezenta la notar prin reprezentantul sau si nici nu contesta indeplinirea conditiilor de admisibilitate, trebuie sa actionati banca in instanta, solicitand prountarea unei hotarari prin care sa se constate stingerea datoriei si transmiterea catre banca a proprietatii asupra imobilului.
  Cat timp dureaza?
  Indiferent de traseul procesual – unul din cele 3 de mai sus – pe care-l va urma procedura darii in plata demarata de dumneavoastra, aceasta va dura aproximativ 30 de zile, fiind special conceputa astfel incat situatia conflictuala sa fie rezolvata rapid.

  Mai ai intrebari?  Facebook AS RECOVER

  Linkedin AS RECOVER

  Google AS RECOVER

  Twitter AS RECOVER

  Youtube AS RECOVER